Democratisch onderwijs bestaat al even. De oudste school, die nu nog bestaat, is in 1921 opgericht en staat in Engeland. Wereldwijd zijn er vele democratische scholen. Allemaal uniek. Wat ze verbindt zijn de volgende twee ‘pijlers’; gelijkwaardigheid én zelfbeschikking.

Op een democratische school heeft iedereen stemrecht om over belangrijke schoolzaken mee te beslissen. Ook is iedereen, jong en oud, vrij om te kiezen waar hij of zij zich mee bezig wil houden, wat hij of zij wil ontwikkelen, hoe, met wie en wanneer….. mits het binnen de wet past en geen schade wordt toegebracht aan een ander. Op deze manier ontstaat eigenaarschap over je leren en je leven en kun je vanuit intrinsieke motivatie jezelf verder ontwikkelen.

In Nederland zijn verschillende democratische scholen. Allen met een eigen bestuur en visie op onderwijs. Als je interesse (en tijd:-)) hebt, is het een goed idee om er eens een paar te bezoeken. Dan zul je merken dat alle scholen anders zijn.

Mocht je interesse hebt in democratische scholen in andere landen kun je kijken op de pagina van Eudec. Of meteen doorklikken naar bijvoorbeeld de website van Summerhill (opgericht in 1921) of Sudburry Valley (opgericht in 1968)