Shen: ‘Alle docenten geven hier op hun eigen manier les’

Anna (16), Chiara (15) en Shen (15) zitten op een democratische middelbare school. Daar mogen ze zelf bepalen wat ze willen leren en hoe en wanneer ze dat doen. Hoe werkt dat precies? Vandaag beschrijft Shen hoe een lesdag er uit ziet.

Als je op een reguliere school zit heb je vast een rooster waarop staat waar je heen moet, welke les je krijgt en van wie. Hier op VO De Vallei gaat dat net even anders. We hebben wel lessen en docenten voor elk vak, maar er is geen verplicht rooster waar iedereen zich aan moet houden. De dag ziet er voor elke leerling anders uit.

Op dinsdag komt de docent Nederlands bijvoorbeeld altijd naar school, dus dan heb ik Nederlands. Die docent geeft privélessen. Ik spreek van te voren een tijd met hem af en dan zoeken we samen een plekje in de school. Vaak heb ik dan opdrachten in het werkboek gemaakt die we samen nakijken. We bespreken nog wat of hij legt me iets uit. Huiswerk hebben we niet hier op school, dus we spreken af dat ik verder werk in het werkboek zoveel als ik zelf wil en kan. Na een les van ongeveer 30 minuten is de volgende leerling aan de beurt. Sommige leerlingen hebben helemaal geen Nederlands.

Zo geven alle docenten op hun eigen manier les. De wiskundedocent geeft bijvoorbeeld ook privé les. Zij is er elke donderdag van 9.00 tot 12.00 uur. Dan hangt ze een lijst op de kast met alle tijden waarop ze een les geeft en dan mag je je naam bij de zelfgekozen tijd zetten. Dat kan natuurlijk elke week weer anders zijn.

Daarnaast geeft de wiskunde docent trouwens ook groepslessen, maar die volg ik zelf niet. Die groepslessen zijn wel anders dan op een reguliere middelbare school want de groepen zijn heel klein en er wordt niet altijd uit boeken gewerkt. Die lessen zijn ook niet verplicht om aan mee te doen, want niks moet en alles mag hier op school. De docenten geven van te voren aan op welke dag en tijd ze naar school komen, zodat de leerlingen weten wanneer ze een les kunnen volgen.

Welke lessen ik volg, hangt onder andere af van welke vakken ik heb gekozen. Volgende keer zal ik meer vertellen over het kiezen van vakken op een democratische school.

 

Shen schreef dit blog in samenwerking met Trant Magazine, daar lees je over bijzondere levenskeuzes die mensen maken.